Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności serwisu.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.
Jak działają filtry do wody?

Jak działają filtry do wody? 

Jak działają filtry do wody?

Filtry do wody to urządzenia pozwalające uzdatnić wodę z której korzystamy, tak aby spełniała ona odpowiednie normy i nie szkodziła naszemu zdrowiu. O rodzaju filtrów pisaliśmy w osobnym artykule, podkreślić należy jednak, jak ważne jest przebadanie wody przed doborem odpowiedniego systemu uzdatniania, dzięki czemu filtr będzie dopasowany idealnie do parametrów naszej wody. Nowoczesne filtry do wody działają najczęściej na zasadzie zatrzymywania na swojej powierzchni zanieczyszczeń oraz pochłaniania związków, których chcemy się pozbyć.

Filtry mechaniczne - sznurkowe i piankowe:

Zanieczyszczona woda przepływa przez wkład w kierunku jego rdzenia. Osady w niej zawarte są zatrzymywane przez mikropory, których średnica maleje w kierunku wnętrza. Duże cząsteczki wychwytywane są przy powierzchni, natomiast małe w głębiej położonych warstwach. Dzięki temu zwiększa się efektywna powierzchnia, skuteczność filtracji oraz żywotność wkładu. Filtry mechaniczne najczęściej stanowią wstępną filtrację oraz zabezpieczenie pozostałych filtrów.

Filtry mechaniczne- siatkowe:

Filtry te doskonale usuwają zanieczyszczenia mechaniczne takie jak piasek, muł, rdza i inne zawiesiny z filtrowanej wody.


Filtry mechaniczne- harmonijkowe- wielokrotnego użytku:

Zanieczyszczona woda przepływa przez wkład z zewnątrz do jego wnętrza. Wkład działa jak sito zatrzymując cząsteczki większe od średnicy porów. Filtry wielokrotnego użytku możemy płukać pod bieżącą wodą dzięki czemu, przywracamy im właściwości filtracyjne.

Filtry węglowe:

Filtry z węglem aktywnym są stosowane najczęściej w procesie uzdatniania wody. Węgiel z uwagi na swoją porowatą strukturę jest doskonałym materiałem filtracyjnym o bardzo wysokich właściwościach sorpcyjnych. Zanieczyszczenia zawarte w wodzie przepływającej przez warstwę węgla aktywnego są wychwytywane (adsorbowane) w porach i w rezultacie otrzymujemy czystą wodę pozbawioną toksyn. Filtr do wody węglowy pochłania chlor i jego pochodne oraz związki organiczne, polepsza też smak, zapach i barwę wody. Filtry węglowe spotykamy zazwyczaj w postaci bloku węglowego lub wkładu z węglem granulowanym. Przy produkcji filtrów do wody najczęściej używa się węgla bitumicznego lub węgla ze skorup orzecha kokosowego.

Filtry odżelaziające:

Zanieczyszczona woda (zawierająca duże ilości żelaza, manganu i siarkowodoru) przepływa przez złoże katalityczne znajdujące się we wkładzie. W wyniku reakcji następuje ich utlenienie i wytrącenie. Zawsze przed filtrem odżelaziającym musimy stosować filtr mechaniczny. Jeżeli do wkładu odżelaziającego dostaną się drobiny zanieczyszczeń mechanicznych, może to skutkować obniżeniem wydajności filtra.

Filtry zmiękczające:

Twarda woda (zawierająca duże ilości soli wapnia i magnezu) przepływa przez złoże (żywicę) jonowymienne znajdujące się we wkładzie. W wyniku tego dochodzi do wymiany jonów Ca2+ Mg2+ na jony sodu ze złoża i zmiękczenia wody. Dzięki temu eliminuje się problem kamienia oraz nieprzyjemnych zacieków na armaturze.

Filtry do wody wykorzystujące zjawisko odwróconej osmozy:

Systemy odwróconej osmozy usuwają z wody zawarte w niej minerały, metale ciężkie, jony soli, zanieczyszczenia organiczne oraz pierwiastki radioaktywne i bakterie. Technologia odwróconej osmozy polega na przeciskaniu wody przez półprzepuszczalną membranę, która filtruje nieorganiczne zanieczyszczenia.

Filtry dzbankowe:

Najważniejszą częścią dzbanków z filtrem są wymienne wkłady. Zawierają one węgiel aktywny, który skutecznie przechwytuje składniki odpowiedzialne za smak, zabarwienie lub przejrzystość wody, a do tego jest w stanie przechwycić metale ciężkie i wiele innych szkodliwych elementów.

Produkty, które mogą Cię zainteresować: